Uusi vuosikymmen alkoi odottamattomalla tavalla. Kevät 2020 sai uuden käänteen; koronavirus pysäytti ihmiskunnan. Tuli hiljentymisen aika.

Ennen koulun sulkeutumista 7A luokka sai valmiiksi alkuvuoden uskontotuntien projektin. Tarkastelimme Hugo Simbergin tunnettua merkkiteosta Haavoittunut enkeli (1903). Mystinen, mutta samalla oudolla tavalla hyvin arkinen maalaus. Ajaton. Puhutteleva. Teos puhutteli myös seitsemäsluokkalaisia, jotka ottivat projektin mielellään vastaan. Tervetullutta vaihtelua uskontotuntien kulkuun. Nuoret kirjoittivat, piirsivät ja muotoilivat omia näkemyksiä. Osista syntyi koskettava kokonaisuus.

Rakensimme oppilastöistä näyttelyn läheiseen Folkhälsanin hoivakotiin. Talon asukkaat ja henkilökunta ottivat haavoittuneet enkelit kiitollisuudella talonsa suojiin. Näyttelyä rakentaessamme eräs talon työntekijä kysyi oppilailta: ” Voiko auttaja haavoittua?” Onko mahdollista , että enkeli haavoittuu?

Tämä vaativa kevät tuokoon keskuuteemme paljon arjen enkeleitä. Nyt heitä ja meitä tarvitaan. Haavoittuvaisuus on osa elämää.

Kirsi Veijalainen