12A:n näytelmä Kukaan ei ole täydellinen

Steiner-koulussa tehdään joka 12. luokalla näytelmä. Tämä on opetussuunnitelman sisältämä steinerpedagoginen kurssi, jolla jokainen oppilas pääsee näyttämään kykynsä ilmaisutaidon maailmassa. Vaikuttamaan ei pääse ainoastaan näyttämöllä, vaan myös lavasteiden, puvustuksen, musiikin yms. kautta. Näytelmän ohjauksesta vastaa perinteisesti joku ulkopuolinen teatterin ammattilainen. Palkatusta ohjaajasta huolimatta vastuu onnistuneesta lopputuloksesta on pääasiassa oppilailla. Projektin toteuttamiseen tarvitaan paljon oma-aloitteisuutta ja vastuuntuntoa, mutta erityisesti toisten huomioon ottamista ja yhteistyötä. Näytelmän kantavana voimana toimii hyvä yhteishenki.
Tämän vuoden 12A:n näytelmäprojekti pyörähti hyvin käyntiin. Kirjoitimme itse näytelmämme mutta sen innoittajana oli ihastuttava Piukat paikat -elokuva. Lopullinen käsikirjoitus, Kukaan ei ole täydellinen, valmistui pari viikkoa ennen ensi-iltaa ja valtavalla kiireellä saimme lopulta sen siirrettyä näyttämölle. Uppouduimme antaumuksella 20-luvun, kieltolain, mafiosojen ja jazztyttöjen maailmaan. Näyttämöllä tehtiin töitä täysillä. Korkokengät kopisivat ja peruukit laitettiin valittamatta päähän.
Jokaiselle toimialalle valittiin vastuuhenkilöt ja pian alkoivat näytelmän raamit hahmottua. Näytelmän teko oli alusta asti hauskaa, mutta myös haastavaa. Oma käsikirjoitus, koreografiat ja lauluvalinnat tekivät teoksesta aivan luokkamme näköisen. Roolijako oli onnistunut, vaikka aluksi tuottikin päänvaivaa, sillä miesrooleja oli paljon naisrooleja enemmän. Yhteistyö ohjaajamme Nora Schüllerin kanssa sujui alusta asti loistavasti
Vastoinkäymisiltä vältyimme, vaikka haasteita matkalla tuli vastaan riittämiin. Lopputuloksena syntyi iloinen ja energinen kokonaisuus, joka varmasti jää yhdeksi luokkamme parhaista muistoista.