11A-luokan oppilas Mona Tärk oli yksi Suomen edustajista kesällä 2014 järjestetyssä kokoontumisessa. Näin Mona kertoo kahden viikon vierailustaan:
Pääsin opettajani Hanna Sorsan kanssa osallistumaan Opetushallituksen järjestämään venäläis-suomalaiseen kesäkouluun. Kesän kaksi ensimmäistä viikkoa kuluivat siis Moskovassa matematiikan ja fysiikan parissa.
Näimme Moskovan kaupungin ja alueen aivan eri tavalla kuin tavalliset turistit. Kävimme tietenkin Kremlissä ja myös venäläisessä sirkuksessa ihailemassa koreuksia, mutta muuten kontakti itse ydinkaupunkiin jäi ruuhkassa istumisen tasolle.
Kesäkoulun ohjelmaan kuului tutustuminen aivan uskomattomiin, usein yleisöltä suljettuihin, kohteisiin. Olo oli kuin jossain scifileffassa, kun kävelimme esimerkiksi Venäjän federaation Avaruustoimiston avaruuslentojen johtokeskuksen tai Star Cityn avaruuslentäjien tiede-, tutkimus- ja valmennuskeskuksen koskemattoman näköisiä käytäviä pitkin.
Toisaalta tuntui täysin luonnolliselta istua matikan- tai fysiikantunnilla iltaseitsemään asti. En tosin osaa vielä sanoa, mitä kesäkoulussa opin, koska teemat olivat aivan vieraita ja yksinkertaisesti liian vaikeita. Sen näkee sitten joskus, kun tulevilla kursseilla oppii perusteet ensin!
Joka tapauksessa oli mielenkiintoista päästä tutustumaan moskovalaiseen yliopistoelämään lähiössä ja ennen kaikkea tavata suomalaisia ikätovereita, joita yhdistää sama kiinnostuksen kohde. Porukka oli kerrassaan huippuhauska, vaikkei sitä ehkä fysiikan ja matikan harrastajilta odottaisikaan.
Mona Tärk