Steinerkouluissa vietetään marraskuussa lyhtyjuhlaa ja Martinpäivää. Vuosien saatossa ne ovat nivoutuneet yhteen ja saaneet omia piirteitään. Lähtökohta on kuitenkin ollut ja on edelleen vanhoissa perinteissä.

Vuoden kiertokulussa marraskuulla on oma tunnelmansa, omat hienot värisävynsä. Lehtipuiden väriloisto on varissut maahan ja puiden graafiset muodot piirtyvät loppusyksyn taivasta vasten. Valon määrä vähenee ja pimeä laskeutuu kuin suojaava peitto. Ennen adventtia mieli alkaa kaivata kuitenkin lisävaloa, pientä loistoa , yhä tihenevään syyspimeyteen. On aika sytyttää lyhtyihin tulia.

” ON MULLA VALO PIEN , SE VALAISEE MUN TIEN…”
Steinerkouluissa alaluokkalaiset askartelevat marraskuun alussa erilaisia lyhtyjä tulevaa juhlaa varten. Oman lyhdyn tekeminen valmistaa lapsen mieltä lyhtykulkueeseen. Martinpäivä onkin ollut erityisesti lasten juhla. Kertomusaineiston myötä lapset saavat eläytyä Pyhän Martin kiinnostavaan tarinaan ja elämään.

PYHÄ MARTTI
Pyhä Martti oli keskiajalla elänyt merkittävä henkilö , joka sai elämäntyöllään arvonimen Pyhä. Hänet nimitettiin myös piispaksi. Martinus perusti länsimaiden ensimmäisen luostarin, ratsasti tuhansia kilometrejä auttaen lähimmäisiä. Tunnetuin teko on oman viitan halkaiseminen kahtia ; palan suuremman kerjuri sai.

Martinpäivää vietetään 10.marraskuuta. Se on siis hyvin vanha , keskiajalta peräisin oleva juhla, johon yhdistyy myös KEKRI , sadonkorjuun päätösaika. Juhlissa huomioidaan lähimmäinen jakamalla ja murtamalla saadut leivät ja pullat kahtia. Symbolisena eleenä ja muistutuksena antamisen ja jakamisen tärkeydestä.

VAIKUTUS SUOMESSA
Suomessa oin kaksi vanhaa kuntaa , joiden vaakunoissa on kuvattu Pyhä Martti ratsunsa selässä. Marttilan ja Raision vaakunoissa Pyhä Martti leikkaa viittansa miekallaan.

Runoilijamestarimme Eino Leino on kirjoittanut hienon ja pitkän runon Pyhästä Martista. Sen Steinerkoulujen kolmasluokkalaiset opettelevat ulkoa ja lausuvat lyhtyjuhlassa.

3 A LUOKAN KUVAELMA EINO LEINON RUNON SIIVITTÄMÄNÄ
Tiistaina, 10.11. 2020 3 A esitti Lehtikuusentien koulumme lähimetsässä kuvaelman Pyhästä Martista. Oli kiehtovaa esittää hyvin harjoiteltu runo kuvaelman muodossa marraskuisen metsän reunalla. Lähimetsän kuuset olivat luonnon pylväsmäisiä lavasteita ja kevyt aamu-usva toi hienon, lähes taianomaisen valon esitykseemme. Katsojamme , 1, 2 ja 4-luokkalaiset tulivat lyhtykulkueena paikalle. Itsetehtyjen lyhtyjen kanssa. Kauniita olivat.

Tunnelmallista marraskuuta ja kohta alkavaa adventtia, joulun odotusta kaikille!

Kiika Veijalainen