Odysseian muinaiskreikkalainen eeppinen runoelma on väkevä tarina ihmisestä, Odysseuksesta, jonka usko itseensä ei horju. Koko näytelmän prosessi, matka tai polku, miten sitä nimitämmekään, muuttaa meitä. Se synnyttää uutta elämänvoimaa. Muutos alkaa siitä hetkestä, kun uskallamme heittäytyä improvisaatioon. Ensin raotetaan näytelmän ovea, ja sitten kerätään rohkeutta astua sisään myyttisen draaman maailmaan, eikä ketään jätetä oven ulkopuolelle.
 
Myös Odysseuksen matka Troijan sodasta kotiseudulleen Ithakaan oli täynnä ennennäkemättömiä seikkailuita, mutta Odysseuksen usko itseensä ei horjunut. Hänellä oli selkeä päämäärä. Samoin me valoimme uskoa toisiimme harjoitusten edetessä. Odysseian tarinan avautuessa meille vähitellen, pääsimme lopulta kohti päämääräämme.

"Älä luota kuvajaisiin, usko itseesi."

Odysseus oli houkutuksia vahvempi ja hän yritti valaa uskoa myös miehistöönsä. Myös me opimme kulkemaan itsemme varassa tämän jakson aikana. Ymmärsimme tarinan syvemmän olemuksen toistemme kautta, toisiamme tukien. Odysseus kohtasi matkallaan myös erilaisia haasteita ja houkutuksia, mm.Kirken kauneuden ja lumoukset sekä seireenien petolliset laulut. Mekin koimme haasteita, mutta emme luovuttaneet, vaan ahersimme vielä enemmän.

"Sika sinne tai tänne, ei se maailmaa kaada. "

Todellinen työnteko häivyttää pelot ja mielikuvat. Matka ei ollut helppo, eikä päämäärää saavutettu ilman tahtoa, iloa, kykyä nauraa itselleen, hampaiden kiristystä ja ankaraa työntekoa. Kun on antanut itsensä kokonaan näyttämö- ja puhetaiteelle, Odysseian eepokselle, on antanut mahdollisuuden uudelle itseilmaisulle. Ilmaisutaidon jakso on vienyt meidät uusien asioiden äärelle sivistäen ja muuntaen meitä jokaista.

Opettajana koen myyttisen tarinan lahjana maailmalle. Kuulemmeko, näemmekö, tunnemmeko sen, mitä ne kätkevät sisälleen? Ja minkä asioiden äärelle ne meidät vievät?

5c:n oppilaita kiittäen. Te teitte sen.
T. Järnefelt